Primjena

Usisni zidovi za mokro i praškasto lakiranje

Usisni zidovi za mokro i praškasto lakiranje

Zidovi za izvlačenje boje sastavni su dio prodavaonica mokrih i praškastih boja. Osiguravaju vađenje prskanja boje i ispuštanja hlapljivih tvari iz lakirnice ili proizvodne hale. Usisni zidovi opremljeni su s nekoliko stupnjeva filtracije.

Prva faza filtracije sastoji se od prozračnih lamela koje imaju zadatak uhvatiti mokre kapljice boje i tako osigurati njihovo sušenje. U drugom stupnju filtracije koristimo filtarsko runo izrađeno od netkane filtracijske pulpe, koje hvata čestice prašine boje. Treći stupanj filtracije koristimo netkani materijal s česticama aktivnog ugljena koji ima zadaću hvatanja VOC tvari. Male ispušne zidove opremimo vlastitim integriranim ispušnim ventilatorom s priključnom prirubnicom za ispuštanje zraka u vanjsko okruženje. Veliki zidovi za izvlačenje boje ili njihovi sklopovi povezani su središnjim kanalom i izvučeni pomoću središnjeg ispušnog ventilatora. Proizvodimo segmentna rješenja za bojanje zidova koja dizajniramo prema potrebama klijenta.
Usisni zidovi za mokro i praškasto lakiranje

Zamjena zraka u lakirnici


S obzirom na to da ispušni zrak iz ispušnog zida sadrži hlapljive tvari iz otapala boje, potrebno je ispuh iz ispušnog zida usmjeriti prema vanjskoj strani dvorane. Ova metoda ekstrakcije uzrokuje neuravnoteženu ravnotežu zraka unutar prostora lakirnice. Deficit ispušnog zraka treba nadomjestiti kondicioniranim svježim zrakom iz vanjske okoline. Zrak u lakirnici zamjenjujemo uz pomoć opskrbnih jedinica za klimatizaciju, opremljenih filtracijom usisnog zraka i grijanjem dovedenog zraka. Pri projektiranju jedinice za dovod zraka polazimo od zahtjeva za održavanjem potrebne temperature u lakirnici. Posebna oprema u ispušnom sustavu lakirnice je upotreba jedinice za rekuperaciju za povrat topline iz ispušnog zraka. Jedinice za rekuperaciju koristimo u lakirnicama u lakirnicama gdje je potrebna veća temperatura radnog prostora. U ovom slučaju, podgrijavanje dovodnog zraka značilo bi velike operativne troškove, koje upotreba jedinice za oporavak smanjuje.

Usisni zidovi za mokro i praškasto lakiranje

Regulacija usisne snage zidova za bojanje


Korištenje nepodesive tehnologije izvlačenja isto je što i kupnja automobila i neprestana vožnja s potpuno pritisnutom papučicom, bez obzira na brzinu koja vam je potrebna za vožnju. Regulacija zidova ispušne boje rješava se upravljanjem ispušnim ventilatorom pomoću pretvarača frekvencije. Slikar kontrolira snagu usisavanja ručno prema vlastitim potrebama. Ako velike dijelove slika na većoj udaljenosti od usisnog zida, dodaje snagu usisavanja. Ako boji male proizvode blizu usisnog zida, smanjit će usisnu snagu na minimum. Kad je ispušni zid povezan s jedinicom za dovod zraka, regulacija se odvija zajedno. Kada se smanji snaga ispušnih plinova, snaga dovodne jedinice smanjuje se izravno proporcionalno, tako da su uvjeti zraka u lakirnici uravnoteženi.

Kontaktirajte nas

Radimo zajedno


Ako planirate kupiti zid za farbanje ili ispušni sustav za cijelu lakirnicu, uključujući rješenja za zagrijavanje dovodnog zraka, nudimo vam suradnju u dizajniranju i obradi projektne dokumentacije, proizvodnji pojedinih komponenata i cjelovitoj izvedbi. Bit će nam drago ako nas kontaktirate.